Nutriție “oncologică” inventată de tata Google

Mai lasă-le (naibii) de banane înnegrite!

Una dintre poveștile populare contemporane zice că bananele înnegrite ne feresc de cancer datorită conținutului de factor de necroză tumorală alfa („TNF alfa“).

Deși TNF alfa este produs de macrofagele din țesutul adipos și nu de celulele adipoase per se, este considerat unul dintre mulții hormoni secretați de acestea (hormoni denumiți „adipokine“, cu imens rol în reglarea comportamentului alimentar și, deci, a procentului de grăsime somatică și viscerală) (1).

De asemenea, deși, în afară de adipocite, TNF alfa poate fi produs și de limfocite, celule natural killer și chiar de unii neuroni, nicio plantă nu poate produce TNF alfa, fapt susținut chiar și de cercetătorii care au realizat studiul din care a izvorât povestea virală pe facebook ce a dus la creșterea vandabilității bananelor cu termen de garanție depășit și care au demonstrat practic că injectând intraperitoneal pastă de banane din ce în ce mai stricate obținem un răspuns imun din ce în ce mai puternic (2).

Deci: cu cât este mai stricat un aliment, cu atât imunitatea noastră ne apără mai tare.

– De-a dreptul neașteptat, nu-i așa?

Dar sfatul acestei luni nu este de nutriție oncologică, aceasta fiind mult mai complexă decât banane negre, suplimente cu kilu’ sau bicarbonați cu lămâi înecate în apă vie. Sfatul de alimentație sănătoasă din această lună are legătură cu a fi sceptic spre binele tău pe termen lung. Și întrebarea pe care te invit să o pui este:

– De ce naiba ar vrea cineva să mănânce / secrete/ conțină mai mult TNF alfa?

Mai mult TNF alfa nu înseamnă nici sănătate mai bună, nici prevenția cancerului.

Mai mult TNF alfa înseamnă rezistență la insulină (3).

Iar rezistența la insulină nu înseamnă numai îngrășat fără exces alimentar sau diabet de tip II (4), ci și un risc crescut de de cancer (5).

Să spui / scrii / susții „mănâncă banane înnegrite ca să previi cancerul“ este ca și cum ți-ai scrie pe frunte cu marker permanent „habar nu am fiziologie umană, dar am intenții bune!“.

Din fericire pentru noi, deși drumul spre iad este pavat cu intenții bune, nu numai că TNF alfa nu este secretat de plante, dar este o proteină – adică nu poate trece prin peretele intestinului subțire fără să fie rupt în aminoacizi.

Adică și dacă bananele l-ar secreta, totuși, plus / minus dacă s-ar acumula cu cât s-ar înnegri acestea mai tare, consumul de banane negre „mai bogate în TNF“ tot nu ar crește nivelul de TNF din corpul nostru pentru că o proteină, o dată dezintegrată în aminoacizii componenți, aceștia nu se mai regrupează la loc să o refacă după trecerea prin peretele intestinal.

Așa că dacă nu ai bani decât de / acces decât la banane înnegrite, consumă-le liniștit(ă), nu vei face nici rezistență la insulină și probabil nici cancer.

Iar dacă îți permiți mai mult, lasă-te de povești populare.

Studii citate:

(1) Hotamisligil, Gokhan S., Narinder S. Shargill, and Bruce M. Spiegelman. “Adipose expression of tumor necrosis factor-alpha: direct role in obesity-linked insulin resistance.” Science 259.5091 (1993): 87-91.

(2) Iwasawa, Haruyo, and Masatoshi Yamazaki. “Differences in biological response modifier-like activities according to the strain and maturity of bananas.” Food science and technology research 15.3 (2009): 275-282.

(3) Kern, Philip A. et al. “Adipose tissue tumor necrosis factor and interleukin-6 expression in human obesity and insulin resistance.” American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism 280.5 (2001): E745-E751.

(4) Hotamisligil, G. S. “The role of TNFα and TNF receptors in obesity and insulin resistance.” Journal of internal medicine 245.6 (1999): 621-625.

(5) Park, Eek Joong et al. “Dietary and genetic obesity promote liver inflammation and tumorigenesis by enhancing IL-6 and TNF expression.” Cell 140.2 (2010): 197-208.

Diana Artene

Sunt Nutriționist-Dietetician acreditat de Ministerul Educației pe baza diplomei de Licență în Nutriție-Dietetică. Inițial am absolvit Facultatea de Medicină Carol Davila din București, specializarea Fiziokinetoterapie. Apoi am absolvit a doua licență in Nutriție și Dietetică, Masterul în Științele Nutriției și Doctoratul în Oncologie – Nutriție Oncologică pentru pacientele cu cancer mamar.

Publicat de
Diana Artene

Articole Recente

Consumul de alimente “acide” și cancerul

Ideea că “alimentele de origine vegetală sunt sănătoase iar alimentele de origine animală sunt nesănătoase"…

17/10/2021

Devine toxică mierea încălzită?

Mierea pasteurizată sau preparată termic acasă nu este toxică.

28/08/2021

Cum te îmbolnăvești?

Învățăm de mici să nu ne certăm cu autoritățile care ar putea să ne facă…

07/10/2020