Campania „Body by Milk“, lansată în 2006 de producătorii americani de lapte, campanie menită să încurajeze adolescenții să consume lapte degresat în loc de sucuri răcoritoare, a fost una dintre ultimele campanii în favoarea lactatelor degresate înainte de întoarcerea la 180 de grade a părerii media despre lactate, care a virat viral spre titluri incendiare gen „Untul este mai sănătos ca margarina“.
Așa că omul de rând, nutrit cu idei diametral opuse, a rămas complet confuz legat de ce naiba crește colesterolul. Şi, probabil citind titlul, ai impresia că și eu susţin ca untul este mai sănătos decât margarina.
Și ai dreptate, doar că la fel de parțial precum lactatele parțial degresate, adică untul este mai sănătos decât margarina, dar nu pentru că untul în sine este sau nu sănătos, ci pentru că margarina în sine este nesănătoasă.
Comparând orice lucru cu un lucru complet nesănătos, primul pare cel puțin un pic mai sănătos.
Dar excesul de orice este nesănătos, deci untul este sănătos doar în cantități foarte moderate și doar pentru persoanele al căror corp secretă enzimele necesare metabolizării lui sau pentru persoanele care nu au diverse patologii în care este implicată secreția de estrogen a glandelor suprarenale.
Motivația pentru care recomand lactatele integrale în defavoarea celor degresate are legătură cu tipul de grăsimi saturate conținute de lactate, nu cu colesterolul (pe care organismul poate să și-l facă și singur din glucide chiar în cazul unui aport de grăsimi zero – pur și simplu pentru că organismul uman are nevoie de colesterol ca să funcționeze) și nici cu numărul de calorii.
Dacă nu ştii fiziologia digestiei și biochimia grăsimilor saturate, este extrem de simplu să spui că grăsimile saturate sunt responsabile de toate relele din lume. Doar că există mai multe tipuri de grăsimi saturate, așa cum există mai multe nuanțe de blond, care sunt corelate sau nu cu nivelul de inteligență atât al blondele native, cât și al şatenelor undercover.
Grăsimile pot fi clasificate:
Atât grăsimile saturate, cât şi cele nesaturate pot avea lanţ scurt, mediu şi lung.
Iar motivul pentru care recomand lactatele integrale în defavoarea celor degresate este că lungimea lanțului de carbon este esențială pentru modul în care grăsimea respectivă – saturată sau nu – va fi digerată, absorbită la nivel intestinal și folosită la nivel celular.
Grăsimile saturate conținute în lactate au lanț scurt sau mediu, ceea ce înseamnă că:
Astfel – datorită lungimii lanţului de carbon al acizilor graşi saturaţi din lapte –, aportul moderat de lactate integrale poate contribui la:
Şi da, acum câţiva ani, cacao asta era recomandat să fie făcută cu lapte degresat, că aşa ne zicea cercetătoru’ britanic.
Dar, la conferința de nutriție la care am participat în septembrie 2015 la Universitatea din Cambridge, organizată pentru doctorii în nutriție din Europa, Nita Forouhi a prezentat detaliat faptul că nu prea au găsit argumente științifice care să susțină lactatele degresate pe care le-au recomandat atâția ani la rândul și că studiile realizate recent asupra impactului consumului de lactate integrale – mai ales cele fermentate – „par“ incredibil de pozitive.
De când și celebrii cercetători britanici au descoperit că grăsimea din lactatele integrale este benefică pentru sănătate, încet, încet, marketingul industriei alimentare a început să vireze înapoi spre lactatele integrale.
Doar că, fiind o maşinărie economică gigantică, o să le ia ceva până când vor renunța să mai joace trucul cu polițistul bun și polițistul rău ca să iasă totuși ceva din bugetul lor de marketing.
Și pentru că decizia de cumpărare și consum a majorității depinde de campaniile lor de marketing, și majorității o să-i ia ceva până va renunța să mai consume lactate degresate.
Probabil ar dura un pic mai puţin dacă, în loc de Beckham, data viitoare l-ar implica în campanie pe Federer.
Studii citate
Ideea că “alimentele de origine vegetală sunt sănătoase iar alimentele de origine animală sunt nesănătoase"…
Mierea pasteurizată sau preparată termic acasă nu este toxică.
Învățăm de mici să nu ne certăm cu autoritățile care ar putea să ne facă…