În mediul online sunt promovate frecvent diverse strategii pseudo-oncologice de vindecare a cancerului pe baza de exemple de genul „îl știu eu pe X sau Y care a ținut post negru, dietă ketogenică, a eliminat proteina animală, s-a alcalizat, a luat ciuperci sau prafuri de roci și tumora a dispărut“.
Deși cuvântul cancer acoperă o multitudine de localizări, afectări loco-regionale sau la distanță, imunohistochimii și mutații genetice diferite – și, deci, evoluții și tratamente complet diferite de la un pacient la altul chiar și în cazul pacienților cu exact aceeași localizare – industria pseudo-oncologică vinde tot felul panacee bune la orice cancer.
Promovarea functionează de obicei pe bază de presupuneri și speranțe care ignoră atât folosirea logicii în luarea deciziei de a folosi sau nu o astfel de pseudo-terapie, cât și lipsa de dovezi de siguranță oncologică ale acestor pseudo-terapii.
Gândirea din spate funcționează ceva de genul:
Majoritatea persoanelor raționale înțeleg că acesta este un sofism pentru că înțeleg că deși trandafirii fac parte din categoria de flori, este posibil ca absolut nici un trandafir să nu se găsească în grupul de flori care înfloresc în februarie. Însă, atunci când ești speriat este mai dificil să te regrupezi suficient cât să îți folosești gândirea rațională.
Nu știm dacă trandafirul despre care ne-a povestit nuștiu-cine a înflorit în ghiveci după nșpe fertilizări, sau dacă macar în povestea respectivă este vorba despre un trandafir sau nu.
Poveștile transmise oral de la unii la alții funcționează exact ca pe vremuri când ne jucam Telefonul fără fir – informația pe care o auzi poate să fie mai mult sau mai puțin înflorită.
Nu știm ce se întâmplă cu pacientul care apelează la „medicina“ complementaro-integrativă pentru că aceste sisteme pseudo-medicale nu sunt obligate prin lege să monitorizeze pacienții pe termen lung și să raporteze ce s-a întâmplat cu ei în urma dispariției tumorii. Doar presupunem că e de bine în funcție de nevoile emoționale și/sau financiare.
Științific, dispariția tumorii este denumită „răspuns patologic complet“ – iar în medicina alopată poate fi obținut chirurgical sau prin chimioterapie.
Ipoteza conform căreia dispariția tumorii înseamnă vindecarea de cancer este contrazisă de zeci de ani de faptul că înlăturarea chirurgicală a tumorii nu înseamnă neapărat vindecarea cancerului (Haagensen și colab., 1951).
De asemenea, dacă eliminarea chirurgicală a cancerului nu înseamnă neapărat vindecare, același lucru este valabil uneori și în cazul dispariției tumorii prin chimioterapie (Cortazar și colab., 2014).
De exemplu, știm că pacientele cu cancere mamare triplu negative sau HER2+ răspund frecvent foarte bine la chimioterapia administrată imediat după diagnostic, obținând dispariția tumorii înainte de intervenția chirurgicală, uneori chiar și în cazul tumorilor multicentrice (Ataseven și colab., 2015).
Și știm și că intervenția chirurgicală este în continuare obligatorie chiar și după dispariția completă a tumorii în urma administrării preoperatorii a chimioterapiei (Ring și colab., 2003; Clouth și colab., 2007; Daveau și colab., 2011).
Deci, dispariția completă a tumorii nu înseamnă vindecarea de cancer, știm asta de mult și nu ascundem sub preș faptul că știm.
Onestitatea evaluării eficienței tratamentului este diferența esențială între „medicina“ complementaro-integrativă și medicină.
În ciuda diverselor exemple personale promovate că s-au vindecat de cancer fără tratament oncologic sau prin adăugarea diverselor terapii complementare lângă tratamentul alopat, obiectiv ştim că:
Spre deosebire de “medicina” complementaro-integrativă bazată pe povești transmise folcloric din binefăcător în binefăcător, oncologia se bazează pe evaluarea reală a eficienței tratamentului:
Deci, dacă ești pacient oncologic și ești tentat să încerci nuștiu ce minune care a „vindecat“ cancerul altei persoane în mod „natural“, întreabă-te cel puțin aceste 3 întrebări:
Știu că am scris mai mult de 3 întrebări. Dar există atât de multe diferențe chiar și între două persoane cu exact aceeași localizare a cancerului încât aș putea să mai scriu încă pe atâtea.
Și cocaina e naturală și nu este chiar lipsită de efecte secundare.
Iar dispariția tumorii trebuie monitorizată mult, muult, muuult timp pentru a putea susține că pacientul s-a vindecat – motiv pentru care controalele clinice și imagistice realizate regulat pe termen lung după dispariția cancerului sunt absolut esențiale.
Studii citate
Ideea că “alimentele de origine vegetală sunt sănătoase iar alimentele de origine animală sunt nesănătoase"…
Mierea pasteurizată sau preparată termic acasă nu este toxică.
Învățăm de mici să nu ne certăm cu autoritățile care ar putea să ne facă…