Premiul Special pt. Implicare in Proiecte de Cercetare

- Gala Sanatatii 2014 -

Diana-Artene-Premiu-Gala-Sanatatii
Diana-Artene-Premiu-Gala-Sanatatii


Cum mancam de Sarbatori?

Interviu TV - difuzat in cadrul emisiunii Refresh by Oana Turcu - difuzata sambata 20 decembrie 2014


Dieta anti-Cancer

Baza prevenției cancerului trebuie consolidată zilnic, încă din copilărie“ – interviu publicat in suplimentul de Sanatate al Revistei Click - octombrie 2014. Care e rolul unui stil de viață sănătos în prevenirea cancerului, ce factori nutritivi fac diferența dintre boală și sănătate, cât de eficiente sunt tratamentele naturiste în economia bolii – despre toate acestea îți vorbește Diana Artene, doctorand în nutriție oncologică, MSN, FKT. Cancerul e boala omului modern – de ce se spune mereu asta? DA: Se spune ca este ”boala omului modern” pentru că incidența anumitor tipuri de cancer este mai mare în țările dezvoltate. Însă, deși conform Organizației Mondiale a Sănătății, România pare să stea destul de bine, la Conferința Societății de Chirurgie a Sânului organizată pe 10 și 11 octombrie 2014 în București de prof. dr. Alexandru Blidaru și echipa lui s-a discutat despre o incidență mult mai mare a cancerului de sân decât cea statistică. Aceasta este pusă pe seama faptului că există mulți bolnavi care fie nu recunosc semnele bolii, fie nu acceptă că simptomele ar putea însemna că au cancer, preferând să le ignore, fie aleg să se trateze prin mijloace alternative, ajungând să se prezinte la medic în stadii avansate. Pe de alta parte, în lumea de azi, în care ne mutăm din casă în mașină, din mașină la birou și înapoi în mașină, mulți dintre noi avem zile în care nu petrecem nici măcar jumătate de oră afară, în lumina soarelui. Aceasta duce la un nivel de vitamina D3 insuficient pentru a ne feri de cancer. Un exemplu edificator este cel al cancerului de sân, în cazul căruia insuficiența este prezentă la peste 74% dintre pacienți.  Citeste articolul in revista Click! Sanatate - octombrie 2014


Cum Slabim Sanatos?

8 minute de Sanatate pentru antreprenori Open Connect


Cum Slabim dupa Nastere?

Probabil ati auzit de multe ori afirmatia ca "alaptatul slabeste". Diana Artene, nutritionist si dietetician, a desfiintat acest mit in cadrul emisiunii bebelu.ro din data de 4 iulie 2014, care a avut ca tema „Cum slabeste mama?" In toate cartile de specialitate se afirma ca alaptatul o ajuta pe proaspata mamica sa scape mai usor de kilogramele acumulate in timpul sarcinii. Laptele matern este cel mai bun aliment pe care mama i-l poate oferi micutului sau, iar alaptarea are foarte multe beneficii, atat pentru copil, cat si pentru mama, dar slabitul nu se numara printre aceste beneficii. Urmareste materialul video pentru a afla ce se intampla cu corpul mamei in perioada alaptarii si cum poate ea totusi slabi dupa nastere.


Hidratarea copiilor vara

Revista Bebelu - iulie, august 2014

După cum bine știți, vara nu-i ca iarna. Iar când vine vorba de hidratarea copiilor, chiar că nu e pentru că deshidratarea copiilor pe timp de vară este o problemă extrem de serioasă! Pentru a petrece o vacanță de neuitat este important să știm cum se pot deshidrata copiii noștri și cum îi putem hidrata sau rehidrata. Citeste restul articolului in Revista Bebelu - iulie, august 2014.


Alimentatia mamei cu Depresie Postnatala

30 iunie 2014 Imediat dupa nastere, cele mai multe femei sunt cuprinse de o stare de tristete si chiar iritabilitate, asa numita stare de „baby blues". Cateodata aceasta stare se poate agrava ducand la depresia postpartum. Chiar daca pare curios, exista o mare legatura intre alimentatia proaspetei mamici si depresia postnatala. Pentru a evita aceasta stare, prima recomandare este ca mama sa nu inceapa imediat dupa nastere o cura de slabire, deoarece organismul ei are nevoie de toate vitaminele si mineralele din alimenatatie pentru a se reface. Sportul, de asemenea, are un rol esential in depasirea perioadei de depresie postpartum. Urmareste interviul cu Diana Artene pentru a afla ce alimente trebuie evitate de catre mamele cu depresie postnatala si de ce. Vezi interviul integral dand click pe numele interviului.


Riscurile si Beneficiile Dietelor vegetariene in randul copiilor

20 Iunie 2014 Dietele vegetariene au inceput sa aiba din ce in ce mai multi adepti si in Romania. Din pacate, nu doar adultii urmeaza aceste diete, ci sunt si copii. Tocmai pentru a dezbate acest subiect am invitat-o in studioul bebelu pe Diana Artene, nutritionist si dietetician. Diana a explicat in cadrul emisiunii ce se intampla atunci cand oamenii aleg sa urmeze diete drastice -- respectiv, apar dereglari la nivelul organismului, proiectat din start sa fie omnivor. Pe de alta parte o dieta vegetariana se poate lasa cu deficiente nutritive, ceea ce impune administrarea de suplimente alimentare care au si ele efecte secundare. Urmareste interviul pentru a afla si la ce riscuri sunt supusi copiii vegetarieni.


Alimente interzise pentru copii

Revista Bebelu - iunie 2014

Dintr-un motiv oarecum ciudat, ca părinți, simțim că este de datoria noastră să le interzicem copiilor noștri diverse lucruri – spre binele lor. Și sincer, când este vorba de chipsuri, fast food, dulciuri din comerț pline de grăsimi hidrogenate, margarină, sucuri răcoritoare, crenvurști sau alte mezeluri avem maximă dreptate. Totuși chestia asta cu interdicția stă in picioare doar dacă sunt îndeplinite trei condiții esențiale: exemplul personal, consecvența aplicării și argumentele reale. În primul rând copilul nostru trebuie să vadă ca noi respectăm aceleași interdicții ca și el, pentru că absolut orice facem ca părinți are un impact de o sută de ori mai mare decât absolut orice spunem. Citeste restul articolului in Revista Bebelu - iunie, 2014.


Obezitatea la copii - partea a II-a

13 Iunie 2014 Ce ar trebui sa contina meniul ideal pentru copiii prescolari si cum ar trebui preparata mancarea copiilor pentru a preveni si trata obezitatea? Obezitatea la copii, subiect inceput intr-o emisiune anterioara, a fost continuat in aceasta editie. Diana le-a explicat ascultatorilor ce se intampla atunci cand copii mici consuma prea multa sare si prea mult zahar. Chiar daca parintii controleaza cantitatea de sare din mancarea preparata in casa, nu trebuie sa uite ca aproape toate produsele din comert contin sare, chiar si sucurile racoritoare. In cadrul emisiunii nutritionistul Diana Artene ne-a dezvaluit ce ar trebui sa contina meniul ideal pentru copiii prescolari si cum ar trebui preparata mancarea. Urmariti materialul video pentru a afla, de asemenea, opinia specialistului cu privire la deserturi.


Cum mancam in sarcina?

Revista Bebelu - mai 2014

Vei fi mămică? În primul rând, felicitări! În al doilea rând, bine ai venit în grupul celor care nu se mai pot hrăni iresponsabil! Chiar dacă ai acel super-metabolism ce ți-a permis pană acum să mănânci orice, în sarcină lucrurile se schimbă din punct de vedere imunologic și metabolic. Iată cum ar trebui să te hrănești pe parcursul sarcinii, pentru ca tu și copilul tău să trăiți sănătoși, la greutatea optimă pentru toată viața, departe de boli, diete și haine XXL. Pe parcursul sarcinii, scăderea fiziologică a imunității mamei poate pune copilul în pericol de infecții de cauză alimentară. Alimentele ce se consuma fără preparare termică – conserve, mezeluri, brânzeturi sau lactate nepasteurizate, carnea insuficient preparată termic, maioneze cu gălbenuș crud, conserve de icre sau pateu, shaworma, pizza, înghețată la dozator și alte dulciuri din comerț, sau dulciurile de casă cu conținut de ou crud în produsul finit – pot conține agenți patogeni care pot îmbolnăvi sau ucide copilul, uneori fără ca mama sa aibă măcar vreun simptom. Citeste restul articolului in Revista Bebelu - mai 2014.


Obezitatea la copii - partea I

30 Mai 2014 Afla cum poti preveni obezitatea copilului tau chiar din perioada de sarcina! De data aceasta subiectul a fost obezitatea la copii. Timpul restrans al emisiunii si subiectul vast ne-a permis sa tratam subiectul obezitatii doar in faza lui de inceput -- cand bebelusul se afla in burtica si in primul an de viata. In cadrul emisiunii am aflat cu surprindere ca greutatea mamei din timpul sarcinii, precum si alimentatia ei influenteaza greutatea si sanatatea bebelusului. Mai ales femeile care sufera de diabet, trebuie sa mearga regulat la medic pe perioada sarcinii pentru a preintampina orice problema. Diana Artene, specialist in nutritie pediatrica, explica cu date stiintifice ce se intampla in corpul copilului atunci cand este supraalimentat. Urmariti cu atentie materialul video dand click pe titlul interviului.


Nutritionist Diana Artene - interviu

07 Mai 2014 Diana Artene, fiziokinetoterapeut si nutritionist, a fost invitata zilei de 9 mai la emisiunea bebelu.ro. Diana nu este un nutritionist obisnuit, de fapt, ea chiar este impotriva dietelor si a curelor de slabire. Iar de cate ori are ocazia incearca sa le explice oamenilor, in special celor care sunt in permanenta la dieta, ca infometarea si curele de slabire in timp record nu sunt solutii si ca aceasta chiar se poate intoarce impotriva lor. Argumentele stiintifice si studiile pe care Diana Artene le aduce mereu in discutie dovedesc toate aceste aspecte. Cu toate ca obezitatea in randul copiilor si adolescentilor este in crestere la nivel mondial, totusi Romania, declara Diana Artene, sta cat de cat bine la acest capitol fata de multe tari occidentale. Urmareste materialul video ca sa afli ce ii salveaza deocamdata pe copiii din Romania.


Efectul Ikea

05 Mai 2014 Pentru unii Ikea înseamnă mobilă, pentru alții loc de joacă cu biluțe pentru copii, iar pentru alții chiftele cu dulceață (bleah!). Pentru mine Ikea este un simbol al faptului că valorizam lucrurile făcute cu mana noastră. Cu cat ne este mai greu să facem ceva cu atat prețuim mai mult lucrul respectiv – secret esențial pentru orice părinte ce aspiră măcar să-și hrănească copilul mofturos cu alimentele care-i fac bine. - Ce ar trebui să mănance copilul tău? Înainte să continui să citești restul articolului, te rog, ia o foaie de hartie și scrie toate ideile care-ți vin în cap legat de alimentele care ar putea îmbunătați sănătatea copilului tau. Întai enumeră-le, apoi intra în detalii din ce în ce mai specifice: cand ar trebui să le consume, în ce cantități, în ce combinații – toate după părerea ta. Acum încercuiește-le pe cele pe care copilul tău nu le-ar manca orice i-ai face. Citeste restul articolului dand click pe titlu