Nutriția geriatrică este un concept la fel de străin pentru cei care nu au nevoie de nutriție geriatrică precum este nutriția oncologică pentru cei care nu au cancer, cu toate că știm de ceva timp faptul că susținerea pacienților chiar de la diagnostic îmbunătățește prognosticul (1).
În lumea reală – și nu în minunata Utopie, în care tot discutăm teoretic despre diverse păreri personale –, nutriția bătrânilor diagnosticați cu cancer este mult sub ceea ce este necesar pentru a susține vindecarea.
Un exemplu în acest sens este aportul proteic inadecvat susținerii tratamentului după diagnosticul de cancer. Astfel, dacă aportul proteic recomandat unui adult sănătos este de 0,8 g proteine/kg corp, acesta crește până la 1,2 g/kg corp în cazul unui bătrân sănătos și apoi crește la 1,5 g/kg corp în cazul unui bătrân bolnav (2).
Din cauza pierderii de masă musculară, fiziologic asociată avansării în vârstă, necesarul proteic al bătrânilor sănătoși este cu cel puțin 50% mai mare decât al adulților sănătoși (3).
Bătrânii sunt expuși la tot felul de păreri și convingeri personale.
Unii țin post pentru ca să își mai spele din păcate, cu toate că biodisponibilitatea proteinelor din plante este mai scăzută decât a celor din alimentele de origine animală (4, 5).
Alții sunt sfătuiți să nu consume sare și grăsimi, sfat ce îi duce treptat într-o alimentație fadă și plină de carbohidrați direct transformabili în grăsime în interiorul organismului (6, 7).
Iar alții cred că bătrânii nu mai au lactază (8).
Consecința directă a acestor păreri personale proiectate asupra bătrânilor bolnavi de cancer este amplificarea malnutriției prin amplificarea pierderii de masă musculară fiziologic asociată avansării în vârstă (9).
Iar malnutriția amplifică efectele secundare și crește riscul de mortalitate (10, 11).
Urmărește acest video pentru a înțelege care este cel mai important aspect în nutriția oncologică pentru bătrâni:
Studii citate
Ideea că “alimentele de origine vegetală sunt sănătoase iar alimentele de origine animală sunt nesănătoase"…
Mierea pasteurizată sau preparată termic acasă nu este toxică.
Învățăm de mici să nu ne certăm cu autoritățile care ar putea să ne facă…